Har du spekuleret over, hvorfor der den seneste tid går så mange 'zebraer' rundt i det danske landskab, så får du her svaret.

Måske har du allerede oplevet det. Du kører langs en af de danske eller tyske motorveje, og pludselig ser du et dyr, der tilnærmelsesvis ligner en zebra gå blandt heste på en mark. Noget er dog galt. Striberne ser lidt underlige ud. Måske er de ikke brede nok, eller også har de forkert farve.

Og det er der god grund til. Kigger du godt efter, så er det formentlig slet ikke rigtige zebraer, men heste forklædt med striber i alverdens former. Men der er en mening med galskaben. For striberne er ikke blot en fiks modedille blandt hesteejerne eller et ønske om fastelavnsdeltagelse fra hestenes side. Faktisk er det et desperat forsøg på at holde krikkerne fri for de stikkende hestebremser, klæg og fluer, der kan gøre selv det mest idylliske hesteliv til et sandt sommermareridt.

Zebra4

Spraymalet med pink

- Vi har ekstremt mange klæg og hestebremser herude, og vores hoppe og føl gik rundt i cirkler og var rigtig meget generet af dem. Der skulle gøres et eller andet. Vi prøvede med et almindeligt fluedækken, og det hjalp ikke, så vi prøvede med et alternativ. Og det har virket. Nu står hoppen stille og er afslappet, fortæller hesteejer Lykke Hansen, der bor ved Løgstør. Hun spraymalede sin lyse hoppe med pink maling godkendt til mærkning af køer. Inspirationen fandt hun på nettet, hvor hesteejere flittigt poster billeder af deres zebrastribede heste, f.eks. på denne tyske facebookside.

Og Lykke Hansen er bestemt ikke er den eneste danske hesteejer, der har fået den idé. I flere rideudstyrsbutikker kan man få zebrastribede insektdækkener til heste. Bt.dk har f.eks. fået tilsendt et billede af hesten Victoria i zebrastribet fluekostume.

Men det er ikke kun hesteejernes erfaringer, der tyder på, at zebra-kamuflagen virker. Faktisk er der videnskabeligt belæg for idéen.

Forskere fra Ungarn og Sverige offentliggjorde for nogle år siden en undersøgelse, der viser, at zebrastriber virker mindre attraktive for insekter end ensfarvede dyr. Undersøgelsen blev bragt i Journal of Experimental Biology, skriver BBC.

Insekter tiltrækkes af ensfarvede dyr

I Københavns Zoo er dyrlæge Mads Frost Bertelsen bekendt med undersøgelserne om, at zebrastriber tilsyneladende ikke er attraktive for insekter.

- Men mig bekendt er der ingen, der har verificeret, om det virker med de her dækkener. Men hvis det virker på en zebra og en plastikmodel, så vil jeg også gå ud fra, at det virker med et dækken, siger han og forklarer, hvorfor zebrastriberne virker afskrækkende.

- Insekterne bliver typisk lokket til af ammoniaklugt og CO2, men man har yderligere fundet ud af, at de her dyr er polarotaktiske, det vil sige, at de bliver tiltrukket til noget, der er stærkt og lineært polariseret lys, det vil sige ensartede farver. Det er formentlig, fordi at der i naturen ikke er meget, der er ensfarvede. Derfor er det en fordel for insekterne at lede efter noget, der er ensfarvet, da det så ikke er et træ eller en plante, siger han og forklarer, at mange insekter er så simple, at de er indkodet til at gå efter en ensartet flade. Og derfor genkender de ikke en stribet overflade som et mål.

Pas på med maling

Hestedyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Jens Svinningsen siger, at det er en god ide at bruge insektdækken til sin hest, hvis den er plaget af insekter. Men han advarer imod at spraye hesten med farve - også selv om det er farve, der godkendt til at bruge på køer.

- Hestehud er meget mere sart end køernes hud. Desuden går køer indenfor, og hestene går jo udenfor i stærkt solskin, så jeg kan være bekymret for, at det kan genere dem. Så jeg mener, man skal passe rigtig meget på, at man ikke får malet med noget, der er lokalirriterende, siger han.

Af Silla Bakalus:

Zebra4

Zebra