Ny forskning viser, at sportsheste havde øget hasevinkler, når de bagerste hove blev skoet og kunne vise reduceret halthed.

Skrevet af: Christa Lesté-Lasserre, MA | 31. marts 2023

Tidligere barfodede sportsheste ser ud til at bevæge sig mere symmetrisk og har øget hasevinkeler, når de arbejder i veltilpassede hestesko, specielt på baghovene, ifølge forskere i en ny undersøgelse. Sko til bagbenene - hvad enten de er flade eller rillede - forbedrede gangarten og kunne endda få heste til at bevæge sig mere "frit" i bagbenene, sagde Sarah Reed, Ph.d., lektor ved University of Connecticut, i Storrs.

Fjorten sunde tidligere barfodsheste brugt i undersøgelsen (Foto: Getty Images)

Analyse af gang før og efter skoning

Reeds forskerkollega, Beslagsmed Katelyn Panos, trænede til sin Certified Journeyman Farrier (CJF) -eksamen, da hun indså, at hendes dressurhest på andet niveau "gik drastisk bedre" på Plainstamp ”Stempel sko” hestesko - også kendt som hestesko uden riller - sammenlignet med traditionelle hestesko, som er afrundede med sømridsning/riller, sagde Reed. Observationen fik begge videnskabsmænd til at spekulere på, hvordan de forskellige sko kunne påvirke en hests bevægelser. Og fordi alle skolehestene på University of Connecticut havde været barfodet i flere måneder på grund af COVID-19-lockdowns, besluttede holdet, at det var den perfekte mulighed for at undersøge dette koncept.

De udvalgte 14 sunde, barfodede heste – for det meste Morgans og fuldblodsracer – der netop havde gennemført seks ugers genoptræningsøvelser, barfodet, efter seks måneders lockdown. Forskerne udførte ganganalyser på hestene ved hjælp af inerti bevægelsessensorer (IMS) og videografi med kropsmarkører til at måle vinkler og bevægelsesområde, mens hestene travede i en lige linje i en bund fra ”TruStride-Horse Arena Footing”. Holdet udførte også halthedsundersøgelser ved hjælp af American Association for Equine Practitioners' (AAEP) retningslinjer og scoringssystem.

Panos beskar derefter hestenes for- og baghove og satte sko på dem. Halvdelen af ​​hestene var udstyret med almindelige stempelsko på baghovene, og den anden halvdel var skoet med traditionelle ridehestesko. Seks uger senere beskar Panos og skoede hestene igen med den samme slags sko, som de havde haft på før. Efter 12 ugers brug af bagsko gennemgik hestene de samme analyser, som de gjorde i starten af ​​undersøgelsen.

Mindre halt, mere fleksion i bagbenene, når de er skoet

Forskerne fandt ingen markante forskelle mellem grupperne for nogen af ​​parametrene, sagde Reed. "Vi blev overraskede ... fordi rytterne rapporterede, at heste i almindelige stempelsko 'havde det bedre' under sadlen," fortalte hun The Horse. "Undersøgelsen var ikke designet til at indlemme rytterinput, så vi kvantificerede ikke disse svar, men vi er interesserede i at følge op med forskellige mål for gangkvalitet i fremtiden."

På trods af manglen på skelnen mellem heste, der bærer forskellige skotyper, bemærkede forskerne dog en markant forskel i hasevinkler og halthedsundersøgelse, når de blev skoet sammenlignet med barfodet, sagde hun.

Især skoning øgede den maksimale vinkel, begge haser opnåede med ca. 4 grader og den mindste vinkel på venstre haseled med ca. 5 grader, uanset skotype, under bevægelse og stående, sagde Reed. AAEP halthedsundersøgelse var i gennemsnit 44 % lavere, når hestene var skoet end barfodet.

Mindre trækkraft, mindre rystelser, bedre afsæt med sko?

Beslaglærer-/lærebøger indikerer, at sko kan reducere hestenes trækkraft - selvom mere forskning er nødvendig for at bekræfte dette, sagde Reed. Selvom det i første omgang kan lyde bekymrende - da det kunne få hesten til at "glide" - i mindre skala, kan en sådan glidning potentielt være gavnlig, hvis den kommer i spil i ganganalysen af ​​et skridt, som normalt skaber betydelige mindre rystelser, forklarede hun. "Vi antager, at mindre trækkraft også kan beskytte leddene længere oppe i lemmerne fra disse kræfter," sagde Reed.

Skoen kan også "købe mere fart" - hvilket betyder, at tåen kan synke bedre ned i jorden for mere forbedret acceleration, tilføjede hun. "Baghovene er formet som en skovl/spade, og deres funktion er ens," sagde Reed. "Vi antager, at dette ”køb” ville gøre fremdriften lettere for dyret."

Mangel på regelsæt på tværs af studier

Forskerne bemærker, at det er vanskeligt at sammenligne Beslagsmedeundersøgelser på grund af den brede vifte af ”sko teknikker” der anvendes. Faktisk inkluderer de fleste offentliggjorte papirer ikke detaljer om Beslagsmedes regelsæt, sagde Reed. "Dette gør det udfordrende at sammenligne på tværs af undersøgelser, og det er en af ​​grundene til, at vi specifikt valgte at følge standarderne fastsat af American Farrier's Association (AFA)," sagde hun.

Panos var enig. "Som branche har vi gjort et dårligt stykke arbejde med at formidle, at gode basale ting inden for hestebeslag, historisk, viser sig at holde hestene sunde på hestesko, fordi skoen faktisk passer til hoven, hornet kører på det rigtige sted, de rigtige strukturer af hoven er understøttet, og der er nok støtte til, at hoven kan udvide sig og trække sig sammen blandt andre aspekter, ”forklarede hun”, I undersøgelser, der ikke inkluderer beslagstandarter, er det svært at afgøre, om disse grundlæggende krav bliver opfyldt." Nye forskningsinitiativer ledet af AFA for at løse problemerne er i gang, tilføjede hun.

Budskab: Hold et åbent sind om sko

"Samlet set tyder resultaterne på, at bagsko kan være nyttige for atletiske heste. At den åbne kommunikation mellem Beslagsmed, Dyrlæge, træner og ejer er kritisk,” forklarede Panos og bemærkede, at hendes budskab gælder for alle i hestebranchen – fra fritidsryttere til professionelle.

"Dyrlæger, hold et åbent sind om hestebeslag," fortsatte hun. "Beslagsmeden har ikke de data, dyrlægens praksis har, men vi har hundredvis af gange, mundtligt diskuteret grundlæggende ting, der virker. Vi er uddannet til at kende biomekanik og hvordan de kan bruges til at hjælpe forskellige problemer, ikke kun med halthed, men til at forebygge halthed. At kommunikere direkte med et telefonopkald til Beslagsmeden kan ofte være den bedste måde at diskutere sager på.

"Hesteejere, I beder jeres heste om at være atleter, så nogle gange kan de have brug for lidt ekstra hjælp til at gøre det, I beder om," fortsatte hun. "At tilføje bagsko kan være en af ​​de indgreb, der kan gøre din hests arbejde mere behageligt."

Den videnskabelige artikel udkom i Journal of Animal Science i november 2022.

Oversat til dansk og genudsendt med tilladelse fra forfatteren: Christa Lesté-Lasserre, MA 

Af: Vestegnens Hestebeslag V/Reg. Beslagsmed Per Andersen